Saturday, August 30, 2008

Muinaistulien yö Forneldarnas natt


Tänä viikonloppuna vietetään täällä rannikolla muinaistulien yö ja Pohjanmaalla huvilapäättäjäiset, venetsialaiset. Kesän viimeisenä viikonloppuna syttyy tulia pitkin rannikkoa. Myös Itämeren vastarannalla, Saksassa, Baltian maissa sekä Ruotsissa sytytetään tulia. Palatkoot tulet kirkkaina myös merkkinä näiden maiden yhteistyöstä yhteisen Itämeremme suojelemisesta.

Detta veckoslut firar vi forneldarnas natt här vid kusten och i Österbotten firas villa-avslutning, venetsiaden. Sommarens sista veckoslut tänds brasor längs hela vår kust och också i Tyskland, de baltiska länderna och i Sverige har man samma tradition. I denna gemenskaps tecken hoppas jag eldarna också brinner för ett samarbete över landsgränser för att få Östersjön att må bättre.

7 comments:

Kamomilla said...

Det var en vacker kväll, om än lite blåsig. Vi kunde bara tända en liten eldgryta, det blåste för mycket för att kunna elda en större eld på holmen. men mysigt var det med flammorna i mörkret.

maano said...

en voi kun ihailla näitä kuviasi :)

Sjöboden said...

Oj vad mysigt det låter, något sådant har vi inte hos oss.
vacker bild.

kram C

E* said...

Jag har hört talas om detta! Skulle så gärna få åka med båt efter kusten en sådan här kväll!
Måste vara otroligt vackert & högtidlig känsla! Ha en bra vecka!/kram

PiaMaria said...

Vad vackert det ser ut! Tyvärr firar vi inte forneldarnas natt här söderut....synd...

Pia

Lina said...

Byalaget här på vår ö hade ordnat ett jättelyckat forneldarnas-firande! God mat, program för alla åldrar och elden, förstås. Det var första gången vi har firat forneldarnas natt.
/Päivi

sand mellan tårna said...

Hej.

Jag håller på att göra nya tavlor, de första tog slut ganska snabbt. Håll utkik på http://stjarnorochrander.blogspot.com/ där lägger jag upp dem när de blir klara. Vill du vara säker på att inte missa, lägg mig på blogg koll.

Det kommer att komma mer info på sidan om någon vecka. Pris, frakt osv.

ha en fin helg!

Kram L